Dostupni linkovi

Vlada RS traži specijalan status za Andrićgrad


Vlada Republike Srpske traži od Narodne skupštine da po skraćenom postupku "Andrićgrad" proglasi područjem posebne namjene, čime bi se stvorio pravni osnov za prijenos nadležnosti s opštine Višegrad na Vladu RS i izdavanje građevinskih dozvola i ostale potrebne dokumentacije, objavio je banjalučki poslovni portal Capital.ba.

Pred poslanicima parlamenta RS je Predlog odluke o izgradi zoning plana područja posebne namjene "Andrićgrad", čijim usvajanjem će za izdavanje građevinskih i ostalih dozvola "Andrićgradu" postati nadležno Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, a ne opština Višegrad.

U šturom obrazloženju Vlada navodi da se privredno društvo "Andrićgrad" iz Višegrada obratilo Ministarstvu za prostorno uređenje 18. juna ove godine s inicijativom za donošenje Odluke o pristupanju izradi Zoning plana područja posebne namjene "Andrićgrad" po skraćenom postupku.

Nedavno je potvrđeno da firma "Andrićgrad", koja je u većinskom vlasništvu Emira Kusturice, mora da plati više od 699.000 eura (1,2 miliona konvertibilnih maraka) poreza na dodatnu vrijednost, jer je utvrđeno da su zgrade u "Andrićgradu" pored Višegrada izgrađene bez građevinske dozvole.

XS
SM
MD
LG