Dostupni linkovi

Srbija protestuje zbog akcije mađarskih specijalaca


Foto: Rojters
Foto: Rojters

Ministar rada Srbije Aleksandar Vulin najoštrije protestuje zato što je Mađarska upotrijebila suzavac i vodene topove protiv izbjeglica na graničnom prelazu Horgoš dva, koji su prebacivali i na teritoriju Srbije.

"Najoštrije protestujem. Vodeni topovi su bacali preko granične linije. Nemaju na to pravo. Ovo nije način za rješavanje ovog problema", rekao je Vulin novinarima na Horgošu, gdje su se sukobile izbjeglice i mađarski specijalci koji su ih gađali vodenim topovima i suzavcem.

Vulin je podsjetio da je upozoravao da će se ovako nešto dešavati, jer je veliki broj ljudi koncentrisan na jednom mjestu, a ne omogućava im se da ostvare svoja prava.

On se nada da će ga izbjeglice poslušati i vratiti se u izbjeglički centar u Kanjižu i da će se tamo razmotriti šta dalje.

Vulin je kritikovao Mađarsku zbog sporog procesuiranja izbjeglica, navodeći da je juče obrađeno samo 70 ljudi, dok Srbija na Preševu obradi više od 1.700 slučajeva.

On je pozvao Mađarsku da pokaže da je spremna ne samo da gradi zidove, nego i da omogući izbjeglicama da ostvare ljudska prava i da im pruži mogućnost da zatraže azil.

Izbjelice su kao odgovor na mađarske vodene topove i suzavac zapalili gume, tako da se na dijelu prelaza vije gust crni dim, javio je RTS.

Još nema pouzdanih informacija o povrijeđenima u sukobu mađarske policije i migranata na graničnom prelazu Horgoš dva.

Mađarska policija je suzavcem i vodenim topovima rastjerivala izbjeglice koji su zasuli specijalce kamenjem i flašama.

Specijalci emituju jake zvučne signale za razbijanje demonstracija.

XS
SM
MD
LG