Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Mektić: BiH neće ozbiljnije biti ugrožena izbjeglicama s Bliskog istoka


Ministar sigursnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić izjavio je danas u Sarajevu da BiH neće ozbiljnije biti ugrožena masovnim prilivom izbjeglica sa Bliskog istoka.

Navodeći da je nekoliko autobusa koje prevoze sirijske izbjeglice ušlo iz Srbije u Hrvatsku, on je naveo da će se za nekoliko dana sastati s ministrom unutrašnjih poslova Republike Hrvatske Rankom Ostojićem u vezi rješenja ovog problema.

"Ukoliko izbjeglice uđu u BiH, njihova želja će biti da idu u Hrvatsku i trebamo se dogovoriti o njihovom dočeku", rekao je Mektić novinarima u Sarajevu.

Prema njegovim riječima, nova sjednica Vijeća ministara BiH, na kojoj će se razgovarati o problemu mogućeg dolaska izbjeglica u BiH, biće održana 22. septembra.

"Problem izbeglica se mora rješavati na nivou EU, a BiH je spremna da radi sve u skladu s njihovom politikom", kazao je on.

Mektić je dodao da će smještaj izbjeglica, ako dođu u BiH, zavisiti od rute kojom se budu kretali.

"Pripremamo i utvrđujemo kapacitete za smještaj izbeglica koje ćemo prilagođavati u skladu s realnom situacijom", zaključio je Mektić.

Načelnici Bijeljine i Zvornika Mićo Mićić i Zoran Stevanović potvrdili su da razmatraju djelovanje ako izbjeglice budu krenule prema tim gradovima.

Oni su naveli da trenutno nemaju informaciju da su izbjeglice na putu prema graničnim prijelazima u blizini Zvornika i Bijeljine.

XS
SM
MD
LG