Dostupni linkovi

Mađarska traži od Srbije da kontroliše izbjeglice


Mađarska je danas tražila od vlasti Srbije da preduzmu mjere protiv izbjeglica koji "napadaju mađarsku policiju na granici sa Srbijom".

Policija s mađarske strane granice upotrebila je suzavac i vodene topove pošto je više stotina izbjeglica probilo ogradu od bodljikave žice.

Sukobi na granici su danas izbili, pošto su izbjeglice bacali kamenice i flaše na mađarsku policiju koja je uzvratila suzavcem i vodenim topovima.

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Sijarto je rekao da su mađarske vlasti poslale vladi Srbije zahtjev da reaguje.

"Pobjegli smo od ratova i nasilja i nismo očekivali takvu brutalnost i nehumano ponašanje u Evropi", rekao je Iračanin Amir Hasan potpuno mokar od vodenih topova i sa suzama u očima od suzavca.

Sukobi su izbili na prijelazu Horgoš gdje su vlasti Srbije poslale ambulantna kola, mada za sad nije poznato koliko je ljudi povrijđeno.

Mađarske vlasti su sapštile i da su uhapsile 519 migranata koji su pokušaluida pređu granicu otkada je juče stupio na snagu zakon kojim je kao krivično djelo okarakterisan ulazak u zemlju iz Srbije van graničnog prijelaza.

Pokrenuto je 46 krivičnih postupaka, a dvojica Iračana su proglašena krivim i protjerani iz Mađarske sa zabranom ulaska na godinu dana.

XS
SM
MD
LG