Dostupni linkovi

Erdogan: Samo okončanje rata u Siriji može riješiti krizu s izbjeglicama


Turski predsjednik Recep Tajip Erdogan je ocijenio u srijedu da rješenje sukoba u Siriji predstavlja jedino rješenje za zaustavljanje protoka sirijskih izbjeglica koje žele ući u Evropu, kako bi izbjegle rat.

"Rješenje problema s izbjeglicama ne može biti da se zatvore vrata ovim ljudima ili da se postavi bodljikava žica na granici. Pravo pitanje je zaustaviti sukob u ovoj zemlji što je brže moguće", izjavio je Erdogan u toku govora u Ankari.

"Ovi ljudi žele ostati u svojoj domovini. Međutim, to im je postalo nemoguće zbog situacije (...), ne možemo ostati posmatrači, jer tijela izbjeglica leže nasukana na obalama Sredozemnog i Egejskog mora", nastavio je on.

Od prije nekoliko mjeseci, brojni imigranti, uglavnom sirijske izbjeglice, pokušavaju stići u Evropu dok prelaze opasne prijelaze između turskih obala i grčkih ostrva koji su blizu, ulazna vrata u Evropsku uniju (EU).

U utorak su 22 imigranta pronađena mrtva uz obalu Turske.

Šef turske države je ponovo pozvao međunarodnu zajednicu da se mobilizira i zbaci režim predsjednika Bašara al-Asada.

"Jedno rješenje sirijskog problema je da se obori režim tiranina s vlasti u ovoj zemlji i da se zamijeni upravom koja poštuje volju naroda i realnost regije", ocijenio je on.

Erdogan je ponovo pokrenuo svoj prijedlog, koji je zapad odbio, da se stvori na sjeveru Sirije tampon zona namijenjena dočeku raseljenih da bi se "ponudila pomoć u njihovoj zemlji onima koji kucaju na vrata Evrope".

Turska je primila na svojoj teritoriji dva miliona Sirijaca koji bježe od rata koji razara njihovu zemlju od 2011. godine.

XS
SM
MD
LG