Dostupni linkovi

Strani mediji hvale Hrvatsku i citiraju Milanovića


Strani mediji,s posebnom pažnjom prate vijesti o kretanju izbjegličkog vala prema Hrvatskoj, ne propuštajući pritom naglasiti da je Hrvatska spremna za prihvat izbjeglica.

Redom citiraju izjavu premijera Zorana Milanovića o tome kako smo 'spremni prihvatiti ljude, bez obzira na njihovu rasu i religiju'.

Britanski Guardian prenosi da je Milanović saopštio kako je u Hrvatsku već ušlo 150 izbjeglica iz Mađarske, kritikujući granične kontrole susjeda.

List je prenio premijerovu objavu na Twitteru u kojoj navodi kako 'smatra da su politika Budimpešte i dizanje zidova opasni i okrutni te kako žica u Evropi u 21. stoljeću nije odgovor, već prijetnja'.

Britanski dnevni list također prenosi Reutersovu vijest o tome da su hrvatske vlasti na područja na kojima izbjeglice prelaze granicu poslale pirotehničare koji uklanjaju mine zaostale iz Domovinskog rata.

Financial Times takođe prenosi vijesti kako su desetine izbjeglica u srijedu počeli ulaziti u Hrvatsku nakon što je Mađarska zatvorila granice, čime je otvorena nova ruta ulaska u Evropsku uniju.

List pritom navodi da su izbjeglice 'primorane ući u siromašnije članice EU-a', podsjećajući da Hrvatska još uvijek nije u sustavu Šengena.

Ljubljansko Delo piše da je Hrvatska spremna za prihvat izbjeglica te da ima kapacitete za prihvat 3.000 ljudi.

Premijer Miro Cerar napominje da je Slovenija spremna za mogući dolazak većeg broja izbjeglica, ali će pritom zajamčiti sigurnost svojih građana.

Slovenska ministrica unutrašnjih poslova Vesna Gjerkeš Žnidar nije komentirala dolazak prvih većih skupina migranata u Hrvatsku iz Srbije, ali je prije nekoliko dana kazala da je Slovenija u vezi sa tim u stalnom kontaktu sa susjednim zemljama, među njima s Hrvatskom, ali i Austrijom, koja je zbog izbjegličkog vala uvela pojačane kontrole i na granici sa Slovenijom.

XS
SM
MD
LG