Dostupni linkovi

Izbjeglice se sa Horgoša vraćaju u Kanjižu


Nakon više desetina sati provedenih na graničnom prelazu Horgoš prema Mađarskoj, 30 do 40 izbjeglica autobusom se vratilo u prihvatni centar u Kanjiži.

Izbjeglice i dalje oklijevaju da napuste taj garnični prijelaz bez obzira na to što imaju informaciju da se na graničom prijelazu kod Šida, ka Hrvatskoj, izbjeglice propuštaju bez problema, te da, ako žele, mogu da se vrate i u Kanjižu ili neki drugi prihvatni centar u Srbiji.

Dobar dio njih kaže da nema dovoljno informacija i da ne znaju za druge opcije, te da sjede i čekaju sa nadom da će Mađarska, ipak, otvoriti granicu.

Portparolka UNHCR Melita Šunjić je za Tanjug rekla da se u posljednjih pola sata situacija mijenja nakon saznanja za granični prelaz u Šidu, navodeći da je juče autobus koji je odvozio izbjeglice u Kanjižu bio prazan i niko nije htio u njega da uđe.

Sada je, rekla je, situacija drugačija.

Na pitanje da li je UNHCR dobio bilo kavu informaciju o eventualnom otvaranju granice na Horgošu ona je rekla da im policija te zemlje nije ništa saopštila i dodala da se problem ne može riješiti prelaskom migranata sa jedne na drugu granicu, već da EU mora donijeti sveobuhvatan plan za čitavu Evropu.

XS
SM
MD
LG