Dostupni linkovi

Dodik povukao sporni zakon o poslanicima


Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik je danas sa sjednice Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) povukao Nacrt zakona o pravima izabranih predstavnika Republike Srpske u periodu 1991. – 1996. godine, čiji je predlagač.

Naglasio je da daje rok od tri ili pet mjeseci da se zajedno sa predstavnicima boraca pokuša iznaći rješenje i novčani iznos koji je adekvatan ili će ukoliko ne bude konsenzusa, opet u parlamentarnu proceduru uputiti zakon koji je danas povukao.

U svom izlaganju je istakao da smatra da RS-u treba jedan ovakav zakon kako bio se pomoglo poslanicima prvog saziva koji su utemeljili RS i koji su zbog toga prošli ogromnu torturu.

"Većina od njih su prošli tešku torturu koju je nametalo međunarodno i pravosuđe na nivou BiH. Mnogi su zbog neriješenih statusa dugo godina izloženi socijalnim uslovima teškim za život", rekao je Dodik.

Dodao je i da mu nije bio cilj da ovo bude tema za političke raskole u RS, jer se sve na kraju svelo na novčanu naknadu i njen iznos.

S je stvorena prije oružanog sukoba, naglasio je Dodik, a to je upravo zasluga prvog saziva NSRS.

Prema prijedlogu zakona svim poslanicima prvog saziva NSRS-a pripalo bi pravo na materijalnu naknadu u iznosu od 1.200 KM.

Međutim, Dodik je još u svojim jučerašnjim (15.septembra) izjavama promijenio stav o visini naknada, rekavši da bi trebale iznositi 800 KM, kolika je i prosječna plata u ovom entitetu i ne bi bile nasljednog reda, već bi ih parlamentarci iz prvog saziva, primali za života.

XS
SM
MD
LG