Dostupni linkovi

Situcija na Horgošu teška, više od dvije hiljade izbjglih na načijoj zemlji


Vojvođanski sekretar za lokalnu samoupravu Branislav Bugarski izjavio je danas da je situacija na Horgošu teška, a da je noćas između dva prelaza i na zelenoj površini između njih bilo više od dvije hiljade izbjeglica.

Bugarski, koji je noć proveo u Kanjiži, objasnio je da će se danas prvo rješavati problem s toaletima i vodom za izbjeglice i naveo da su noćas podijeljeni i prekrivači.

"I pored uvjerevanja Mađarske da podizanje žice neće ništa promijeniti, nažalost, i te kako jeste, jer je glavni putni pravac trenutno van funkcije i to je najveći problem koji dvije vlade moraju riješiti u toku današnjeg dana", kazao je Bugarski za agenciju Beta.

On je objasnio i da su mađarske vlasti noćas pozivale izbjeglice da se registruju, ali da su odmah nakon toga izdavali rješenja o odbijanju zahtjeva za azil i zabrani ulaska u EU na deset godina, nakon čega su te izbjeglice vraćene u Srbiju.

"Mislim da republička vlada mora oštro da reaguje u Briselu i da traži da se i Srbija uključi u rješavanje problema, ali na konstruktivan i proaktivan način", dodao je sekretar Vojvodine.

Bugarski je i da je juče na srpsko-makedonskoj granici registrovano oko 1.600 ulazaka, te da je to broj izbjeglica koji se danas očekuje na Horgošu, ali i na granici sa Hrvatskom.

Bugarski je naveo da je vojvođanska vlada ustupila Komeserijatu za izbjeglice objekat Principovac kod Šida, koji ima kapacitet od oko 200 ležajeva.

"Međutim, taj kapacitet zavisi od organizacije, jer tamo ima prostora da se smjesti i više ljudi", kazao je Bugarski.

XS
SM
MD
LG