Dostupni linkovi

Tužilaštvo istražuje da li je pokušan atentat na Đukanovića 2007.


Crnogorsko specijalno državno tužilaštvo provjerava da li je postojao plan za ubistvo crnogorskog premijera Mila Đukanovića krajem 2007. godine. Profesionalni ubica, kako se sumnja, trebalo je da u terorističkom napadu izvrši atentat na Đukanovića upotrebom eksploziva velike razorne moći.

“Specijalno državno tužilaštvo pokrenulo je izviđaj u vezi sa postojanjem osnova sumnje da je izvršeno krivično djelo terorizam u pokušaju, na štetu crnogorskog premijera Mila Đukanovića“, saopštio je za Dnevne novine glavni specijalni tužilac Milovoje Katnić.

Informacija o sumnji da je pripreman atentat na premijera Đukanovića krajem 2007. i početkom 2008. godine dugo je skrivana od očiju javnosti, uprkos prijavi koju je crnogorskom tužilaštvu još prije nekoliko godina podnio bivši službenik Agencije za nacionalnu bezbjednost, Vasilije Mijović.

Nakon skoro osam godina Katnić je izvadio predmet iz fioke i lično počeo da provjerava tvrdnje Mijovića da je navodno bivši ministar policije Andrija Jovićević od njega lično tražio da za račun tadašnjih visokopozicioniranih političara iz Srbije organizuje likvidaciju Đukanovića.

Prema pouzdanim saznanjima Dnevnih novina, tužilac Katnić je nedavno obavio razgovor sa Mijovićem, koji je navodno opisao ko je sve posredno i neposredno učestvovao u planiranju terorističkog akta, kao i basnoslovnu sumu novca, koja je trebalo da bude izdvojena za tu namjenu.

Jovićević do sada nije saslušavan u Specijalnom državnom tužilaštvu, niti se nalazi u Crnoj Gori.

Informaciju o navodnom saslušanju Jovićevića objavio je list Informer, uprkos, kako tvrdi Katnić, dostavljenom zvaničnom odgovoru da ta informacija nije tačna.

Mediji su nedavno objavili da je Jovićević najozbiljniji je kandidat za mjesto novog lidera Demokratskog fronta. Međutim, on se još nije javno izjasnio povodom toga.

Mjesto predsjednika DF-a je upražnjeno nakon što je Miodrag Lekić u martu ove godine napustio tu političku grupaciju i formirao Demos.

XS
SM
MD
LG