Dostupni linkovi

Milanović: Prihvatićemo izbjegle bez obzira na vjeru i boju kože


Skupina od 150-tak registrovanih izbjeglica jutros je stigla u Hrvatsku. Prešli su mimo međunarodnog graničnog prijelaza, uočili su ih hrvatski policajci i odveli u Tovarnik. U toku je njihova registracija.

Izbjeglice je jutros u Saboru komentarisao i premijer Zoran Milanović, rekavši da je Hrvatska spremna prihvatiti te ljude, bez obzira na vjeru i boju kože.

"Potpuno smo spremni za mogućnost da dio izbjegličkog vala krene preko Hrvatske, rekao je Milanović i potvrdio da je noćas u Hrvatsku ušlo 150 ljudi.

"Spremni smo prihvatiti te ljude, bez obzira na vjeru i boju kože i, ako hoćete, usmjeriti ih onamo kamo žele otići, a to su Njemačka, Skandinavija i druge zemlje", rekao je Milanović ističući da će izbjeglice kroz Hrvatsku moći proći.

Milanović ne očekuje da se ponove razmjere kakve su bili u Srbiji i Mađarskoj.

Na upit zastupnika bošnjačke manjine Nedžada Hodžića kako komentariše različitu politiku evropskih zemalja, Milanović je rekoa da politiku drugih država u pravilu ne komentariše, ali se ipak osvrnuo na Mađarsku, rekavši da zidovi nikoga neće zaustaviti i da žica u Evropi u 21. stoljeću šalje groznu poruku.

Nakon mađarske odluke o zatvaranju granice prema Srbiji, autobusi s izbjeglicama se preusmjeravaju prema Hrvatskoj, na međunarodni prijelaz Šid -Tovarnik. Na hrvatskom graničnom prijelazu od ponoći se nalaze volonteri i djelatnici Hrvatskog Crvenog križa koji imaju pripremljena materijalna sredstva za prihvat izbjeglica.

I

XS
SM
MD
LG