Dostupni linkovi

Hag: Draganu Zelenoviću odobrena prijevremena sloboda


Haški Mehanizam za međunarodne tribunale, koji je preuzeo donošenje glavnih odluka od Haškog tribunala koji se postepeno gasi, odobrio je puštanje na slobodu Dragana Zelenovića, nakon što je odslužio 10 godina zatvora, prenosi BIRN - Justice Report.

"Iako su zločini za koje je osuđen veoma teški, činjenica da je odslužio preko dvije trećine kazne, da se djelimično rehabilitirao, te da je sarađivao s uredom tužioca su faktori koji idu u prilog njegovom puštanju na slobodu. S ovom odlukom slažu se članovi Vijeća koje mu je sudilo, te ostale sudije Mehanizma”, navodi se u odluci predsjednika Mehanizma Theodora Merona.

Zelenović, nekadašnji pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), 2007. godine je priznao krivicu za učešće u silovanjima i mučenjima žena i djevojaka u Buk Bijeloj, sportskoj sali "Partizan" i Karamanovoj kući u blizini Foče.

On je prebačen na izdržavanje kazne u Belgiju, a u kaznu mu je uračunato vrijeme provedeno u pritvoru od avgusta 2005. godine.

U odluci o prijevremenom puštanju na slobodu, Meron navodi da su belgijske vlasti dostavile izvještaj o Zelenovićevom ponašanju u zatvoru u kojem stoji da je on "miran zatvorenik koji poštuje pravila, stražare i druge osobe".

"Izvještaj navodi da je Zelenovićev odnos prema zločinu složen. On tvrdi da se kaje zbog zločina svojih podređenih i time preuzima djelimično odgovornost, ali u odnosu na zločine koji njega lično impliciraju, Zelenović samo priznaje da je imao ‘razne seksualne odnose’, ali žali što se ne može sjetiti detalja”, stoji u Meronovoj odluci.

Izvještaj također navodi da se on nada povratku u Foču, gdje žive njegova žena i porodica.

XS
SM
MD
LG