Dostupni linkovi

Veliki broj izbjeglica jutros čeka da prijeđe u Mađarsku


Na graničnom prijelazu Horgoš 2 jutros je veliki broj izbjeglica koji od zatvaranja granice pola sata poslije ponoći čekaju da uđu u Mađarsku, prenosi Tanjug.
Lokalnim putevima izbjeglice i dalje stižu u skupinama, a oni koji su stigli noćas prenoćili su u šatorima.

Također, mađarska državna televizija M1 javlja da će izbjeglice, koje su uspjele prijeći granicu Srbije i Mađarske, biti prebačene vlakom u pravcu zapadne granice te zemlje.

Kako navode, jutros u četiri sata na Željezničkoj stanici u Reskeu postavljen je vlak sa 16 vagona u koji se konstatno ukrcavaju izbjeglice i čiji se polazak očekuje u jutarnjim ili prijepodnevnim satima.

Kod Heđešhaloma, preko zelene granice juče je u Austriju prešlo oko 13.000 izbjeglica, dok je jutros, pratnji policije, stiglo vlakom još oko 1.500 izbjeglica, a očekuje se dolazak još jednog vlaka.
Sabirni centar u Reskeu je, kako navode, prazan, a napustili su ga i predstavnici humanitarnih organizacija.

Za to vrijeme, s druge strane ograde, u Srbiji kod Horgoša raste
broj izbjeglica nakon što je u ponoć stupio na snagu znatno stroži zakon o državnoj granici koji, između ostalog, predviđa kaznu zatvora do tri godine za one koji ilegalno prijeći granicu.

Sama granica je i fizički zatvorena nakon što je, nakon izgradnje ograde, zatvoren posljednji prolaz koji su izbjeglice koristile, a to je pruga Subotica - Segedin, na koju je jučer u popodnevnim satima postavljen vagon s bodljikavom žicom.

Tijekom jučerašnjeg dana oboren je još jedan rekord u Mađarskoj po pitanju broja ilegalnih prelazaka granice - registrirano je 9.380 ilegalnih prelazaka, podnijeto je 13 postupaka zbog krijumčarenja ljudi i pet postupaka zbog krivotvorenja dokumenata.

XS
SM
MD
LG