Dostupni linkovi

U Narodnoj skupštini RS danas tri deklaracije o genocidima


Poslanici Narodne skupštine RS-a trebalo bi da danas na sjednici u Banjoj Luci razmatraju tri različite deklaracije o osudi i priznanju genocida, i to nad Bošnjacima u Srebrenici, nad Jermenima prije 100 godinu te o genocidu nad Srbima, Jevrejima i Romima u Drugom svjetskom ratu.

Rezoluciju o osudi zločina genocida u Srebrenici predložio je Klub poslanika „Koalicije Domovina“.

Na inicijativu entitetskog predsjednika Milorada Dodika na dnevni red sjednice parlamenta uvrštena je deklaracija o priznavanju genocida nad Jermenima od 1915. do 1917. , dok je Narodni demokratski pokret (NDP) Dragana Čavića predložio usvajanje deklaracije o genocidu NDH-a.

Dodik je predložio parlamentarcima i usvajanje zakona kojim bi pravo na mjesečnu nadoknadu od jedne i po prosječne mjesečne plaće u RS-u, odnosno oko 1.200 KM, imali poslanici prvog saziva Skupštine RS-a.

Na predloženom dnevnom redu je i ponovni zahtjev SDS-a za razrješenje potpredsjednika Narodne skupštine RS-a Nenada Stevandića, koji je napustio tu stranku, ali je zadržao funkciju u skupštinskom rukovodstvu koja pripada najjačoj opozicionoj stranci.

XS
SM
MD
LG