Dostupni linkovi

Klaus: Ukidanje granica i šengenski prostor bili su ogromna greška


Bivši češki predsednik Vaclav Klaus ocenio je povodom izbegličke krize u Evropi da je ukidanje unutrašnjih granica u Evropskoj uniji bilo ogromna greška i apelovao na evropske zvaničnike da jasno saopšte da ne žele masovnu imigraciju u Evropu."Već dugo govorim o tome da smo se rešili granica i snaga koje mogu da ih odbrane. Bio sam jedini ko je još pre deset godina govorio da su granice institucija bez koje se ne može. I vi imate na kući vrata i ne ostavljate ih otvorena... To što smo se u Evropi nakon pada komunista oslobodili granica bila je ogromna euforična greška", kazao je Klaus u inervjuu za današnji broj češkog nedeljnika Tiden.

Bivši češki predsednik, koji je nedavno pokrenuo peticiju protiv izbeglica, upozorio ;je da su sada smešna bila kakva tehnološka rešenja obezbeđenja granica kada nedostaje ;jasna politička odluka da Evropa jednostavno ne želi masovnu imigraciju.

"Upravo suprotno, ubeđen sam da evropski lideri žele migracije. Žele. Imam na umu velike lidere i ideologe Evrope. Odnosno evropeizma, jer Evropa je kontinent i nema nikakvu ideologiju. Ti ljudi traže sva moguća sredstva kako da naruše koherenciju i integritet Evrope. I da ostvare vekovni san svih suludih utopističkih ideologa od Marksa do Merkelove. Da stvore novu Evropu i novog evropskog čoveka", kazao je Klaus.

Nekadašnji arhitekt češkog puta u tranziciju, bivši premijer i bivši predsednik Češke ponovio je u intervjuu svoje upozorenje iz 2005. godine da je uzrok masovnih migracija lažna ideologija da postoji pravo, "neko opšte ljudsko pravo da se čovek smuca gde god želi po svetu".

Nakon kraja predsedničkog mandata 2013. godine Klaus je imenovan za počasnog člana američkog Instituta Kajto. Njegov angažman je okončan u septembru 2014. godine zbog stavova koje je iznosio o ukrajinskoj krizi, neprijateljskim izjavama o homoseksualcima i podrške desničarskim partijama.

XS
SM
MD
LG