Dostupni linkovi

Junker zabrinut za budućnost Šengena


Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker izrazio je zabrinutost za budućnost evropskog sistema otvorenih granica u razgovoru sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, nakon izveštaja da bi Berlin mogao privremeno ponovo da uvede kontrole na granici.

"Upravo sam razgovarao sa kancelarkom Merkel. Složili smo se da, da bi zadržali granice otvorenim između Evropske unije i država članica, potrebno nam je više Evrope i solidarnosti u rešavanju izbegličke krize", napisao je Junker na Tviteru.

Nešto ranije, šef Junkerovog kabineta Martin Selmajr napisao je istoj društvenoj mreži da će "Šengen biti u opasnosti ukoliko države članice EU zajednički ne rade brzo i solidarno u rešavanju izbegličke krize", preneo je Rojters.

U seriji tvitova u toku dana, Junker je ponovio pozive istočnoevropskim liderima koji se protive njegovim predlozima o preraspodeli izbeglica, uključujući lidere Mađarske, Slovačke i Češke. Ministri pravde i unutrašnjih poslova EU sastaće se u ponedeljak u Briselu da razmotre mere koje je Junker izneo prošle sedmice.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG