Dostupni linkovi

SNSD: Ne odustajemo od referenduma


Potpredsednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata Nebojša Radmanović izjavio je da ta stranka podržava nastavak strukturalnog dijaloga o pravosuđu u BiH, ali da ne odustaje od referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH i ostalim nametnutim odlukama visokih predstavnika. Radmanović je ocenio da je strukturalni dijalog o pravosuđu dobar za sve građane i celu BiH, ali bez obzira na, kako je kazao, ostvarene pomake, RS neće odustati od referenduma o radu državnog suda i tužilaštva.

Prema njegovim rečima, pomaci o reformi pravosuđa, koji su ostvareni 10. septembra u Briselu na sastanku ministara pravde iz BiH i predstavnika Evropske unije, "nisu dovoljni da bi se odustalo od referenduma u RS, jer je referendum mnogo krupnija stvar - pitanje slobode, zaštite međunarodnog prava i Dejtonskog sporazuma, kao i nadležnosti RS".

"Jesmo zadovoljni onim što je bilo u Briselu, ali svi naši zahtevi nisu ni mogli biti izloženi na tom sastanku", rekao je Radmanović na konferenciji za novinare.

On je još ocenio da se održavanjem referendum "štiti Dejtonski sporazum", a da zbog toga SNSD i predsednik RS Milorad Dodik "trpe pritiske", kako od u RS, tako i od dela međunarodne zajednice.

Potpredsednik SNSD-a dalje je pozdravio posetu hrvatske predsednice Kolinde Grabar–Kitarović BiH i Banjaluci.

"Ocenjujemo da je ta poseta vrlo važna za odnose dve zemlje. Njene izjave i način posete pokazuju da je ona za ravnopravnost svih u BiH, a to je važno svima nama u BiH", rekao je Radmanović.

Posebno je istakao njenu podršku BiH evropskim integracijama.

Upitan da li smatra da je opravdano da poslanici prvog (ratnog) saziva parlamenta RS primaju mesečne naknade od po više od 600 evra, kako je to predložio predsednik RS Milorad Dodik, Radmanović je naveo da su članovi prvog saziva Narodne skupštine zaslužili da budu nagrađeni.

Još je rekao da očekuje da parlament RS usvoji deklaraciju o genocidu nad Jermenima, ali da ne očekuje pogoršanje odnosa s Turskom zbog toga.

Najavio je da će SNSD podržati i deklaraciju o genocidu nad Srbima za vreme Nezavisne Države Hrvatske u periodu 1941-1945, koju je predložio opozicioni NDH.

XS
SM
MD
LG