Dostupni linkovi

Postignut napredak u mirovnom procesu u Ukrajini


Šefovi diplomatija Nemačke, Rusije, Ukrajine i Francuske postigli su na sastanku u Berlinu značajan napredak u mirovnom procesu u Ukrajini, prenose svetske agencije.

"Situacija i dalje nije jednostavna, ali danas sa olakšanjem mogu da vam kažem da je sastanak održan s mnogo manje neslaganja nego ranije i da smo postigli napredak u mnogim pitanjima", rekao je juče nemački ministar spoljnih poslova Frank Valter Štajnmajer posle sastanka koji je trajao više od tri sata.

Sastanak je održan uoči samita Nemačke, Rusije, Ukrajine i Francuske, koji je najavljen za 2. oktobar u Parizu.

"Možemo reći da je ovo bila važna etapa u pripremi samita", rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov .

Napredak je postignut i po pitanju lokalnih izbora u Ukrajini, iako još nisu usaglašeni stavovi o njihovim modalitetima u samoproglašenim republikama Donjeck i Lugansk.

"Ipak, utisak Rusije, Francuske i Nemačke jeste da razmimoilaženja mogu biti prevaziđena" , rekao je Lavrov.

Ukrajinske vlasti zakazale su lokalne izbore za 25. oktobar, ali proruski separatisti žele da oni budu održani 18. okotbra u Donjecku i 1. novembra u Lugansku.

Štajnmajer je rekao da je blizu i dogovor o ; povlačenju teškog naoružanja na istoku Ukrajine.

"Svi mislimo da se novi dogovor o prestanku vatre poštuje i da sada samo treba da bude potvrđen", rekao je nemački ministar.

Lavrov je izrazio nadu da će detalji pitanja koje se tiču povlačenja oružja biti rešeni na sastanku Kontakt grupe o Ukrajini, koji treba da se održi 15. i 16. septembra u Minsku.

XS
SM
MD
LG