Dostupni linkovi

Formirana asocijacija albanskih općina, Medveđa u nedjelju glasa


Predstavnici pet političkih stranaka Albanaca koje deluju na području Preševa, Bujanovca i Medveđe danas su na zajedničkoj sjednici odbornika formirali asocijaciju tri općine, a cilj je da Albanci na jugu Srbije dobiju ista prava kao što imaju Srbi u ZSO na Kosovu i Metohiji, javlja Tanjug.

Sjednici u zgradi Skupštine općine Preševo, međutim, nisu prisustvovali odbornici iz Medveđe, u kojoj se sutra održavaju lokalni izbori, a predsjednik je Nacionalnog saveta Albanaca Jonus Musliu uvjeren je da cć se i oni uskoro suglasiti s tom odlukom.

"Ne želim to da komentiram... I oni će se suglasiti uskoro s nama jer niko od njih ne živi bolje od nas", rekao je Musliu.

Sjednici na kojoj je donijeta odluka o formiranju asocijaciji albanskih općina nisu prisustvovali ni odbornici dve političke partije Albanaca iz općina na jugu Srbije, dok je odluka donijeta većinom glasova nazočnih 68 odbornika.

Odluku su podržali Pokret za demokratski progres Jonusa Musliua, Grupa gradjana koja ima odbornike, a koju predvodi Ramzi Ljatifi, Demokratska partija čiji je lider Nagip Arifi, Demokratska partija Albanaca koju predvodi Ragmi Mustafa i Demokratska unija doline na čijem je čelu Skender Bestani, a na sjednici se nisu pojavili odbornici Demokratske unije Albanaca Rami Zulfijua i Pokreta za demokratsko delovanje Rize Haljimija.

XS
SM
MD
LG