Dostupni linkovi

Švedska zatražila objašnjenje Rusije zbog pominjanja NATO


Ministarstvo spoljnih poslova Švedske je danas pozvalo ambasadora Rusije da objasni izjavu portparola ruskog ministarstva o pretnji Stokholmu "odmazdom" ako Švedska uđe u NATO.

Viktor Tatarincev je "došao u Ministarstvo.., a ministarka Margot Valstrom nije bila na sastanku", rekao je za AFP portparol Ministarstva, Joakim Edvardson, odbivši da kaže koji se švedski zvaničnik sastao sa ambasadorom Rusije i šta je on rekao.

Diplomatija Švedske, koja je vojno neutralna, oštro je reagovala na izjavu portparolke Ministarstva inostranih poslova Rusije, Marije Zaharove koja je zapretila "merama odmazde" u slučaju pristupanja Švedska NATO.

"Mi smo nezavisna država koja samostalno odlučuje o svojoj politici... Mi ne prihvatamo pretnje, te sam pozvala ruskog ambasadora da bi mu se postavila pitanja i da bi se dobilo objašnjenje", izjavila je ministarka Margot Valstrom novinarima.

Moskva smatra da bi "ulazak Švedske u NATO imao vojno-političke i spoljnopolitičke posledice koje bi nužno zahtevale mere odmazde Rusije". "Strategija odbrane i bezbednosti su odgovornost svake suverene države. Međutim, mi i dalje smatramo politiku neučestvovanja Švedske u vojnim blokovima važnom za stabilnost Severne Evrope", upozorila je Marija Zaharov u četvrtak na nedeljnom brifingu ruskog ministarstva. "Ta retorika nije nova i mi je se ne bojimo", rekao je novi šef Generalštaba Oružanih snaga Švedske, Mikael Biden, javila je švedska novinska agencija TT.

XS
SM
MD
LG