Dostupni linkovi

Nastavak bojkota nastave zbog naziva jezika


Roditelji bošnjačke djece iz Republike Srpske ni na današnjem sastanku nisu uspjeli postići dogovor sa ministrom prosvjete i kulture Danom Maleševićem u vezi sa bosanskim jezikom. Resornom ministru, roditelji su predali zahtjeve i za uvođenje nacionalne grupe predmeta, kao poboljšanje uvjeta u školama gdje nastavu pohađaju bošnjačka djeca. O ovim zahtjevima Ministarstvo će se izjasniti u narednom periodu.

“Nikakva formulacija osim bosanskog jezika se ne prihvata”, izjavio je potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić nakon sastanka s roditeljima bošnjačkih učenika i ministrom Maleševićem.

On smatra da je rješenje u nastavnom planu i programu i da piše: “jezik srpskog naroda, jezik bošnjačkog naroda i jezik hrvatskog naroda i da se roditelji opredjeljuju šta će se upisivati u svjedočanstva”.

“Roditelji traže nastavu na bosanskom jeziku i nacionalnu grupu predmeta ili da Ministarstvo jednako tretira sve konstitutivne narode i njihove jezike kako je to definisano u Ustavu Republike Srpske i Zakonu o osnovnom obrazovanju, a ne da se forsira upotreba, naprimjer termina srpski jezik, umjesto jezik srpskog naroda, kako to piše u Ustavu”, rekao je Salkić novinarima u Banjoj Luci.

XS
SM
MD
LG