Dostupni linkovi

Bivši čelnici sarajevskog GRAS-a ostaju u pritvoru


Kantonalni sud u Sarajevu (KSS) je odbio kao neosnovanu žalbu branitelja osumnjičenih Ibrahima Jusufranića i Branislava Petrovića, koja je izjavljena protiv rješenja sudije za prethodni postupak tog suda o određivanju mjere pritvora ovim osumnjičenima.

Kako je Feni kazao glasnogovornik Kantonalnog tužiteljstva Sarajevo Alem Hamzić, iz sadržine Rješenja proizilazi da je KSS, odlučujući po žalbi branitelja, zaključio da u odnosu na osumnjičenog Jusufranića nema razloga za pritvor zbog opasnosti od bijega, iako ima hrvatsko državljanstvo.

Također, Sud je zaključio da nema osnova da prema osumnjičenima Jusufraniću i Petroviću mjera pritvora bude određena zbog mogućnosti njihovog utjecaja na svjedoke, a što je sve Rješenjem o određivanju pritvora prvobitno prihvatio sudija za prethodni postupak tog suda.

S obzirom na sadržaj Rješenja KSS-a donesenog po žalbi branitelja, mjera pritvora prema osumnjičenima Ibrahimu Jusufraniću i Branislavu Petroviću ostaje iz razloga propisanih članom 146. stav 1. tačka d) ZKP FBiH (uznemiravanje javnosti).

Ibrahim Jusufranić i Branislav Petrović uhapšeni su 1. septembra pod sumnjom da su zloupotrijebili službeni položaj ili ovlaštenja, čime je Preduzeću GRAS koje se bavi javnim prijevozom putnika u Kantonu Sarajevo, kao i kantonalnom budžetu, pričinjena je šteta koja se procjenjuje na oko jedan milion KM.

Zajedno s Jusufranićem i Petrovićem, uhapšen je i Abdulah Grđo, ali je on u međuvremenu pušten i svjedok je u ovom predmetu.

XS
SM
MD
LG