Dostupni linkovi

Poništena zabrana demonstracija protiv izbeglica u Varšavi


Šef regionalnih vlasti Mazovjeckog vojvodstva Jacek Kozlovski poništio je zabranu protesta "Poljaci protiv izbeglica" u subotu u Varšavi i naredio gradskim vlastima da ponovo razmotre prijavu, zato što nemaju pravo da unapred tvrde da će ekstremisti skandirati ksenofobne parole, kakve postavljaju na internetu.

"Sloboda govora podrazumeva da pristanemo i na javno izražavanje stavova sa kojima se ne slažemo. Ograničavanje slobode govora ne sme da se zasniva na pretpostavkama. Prethodno posebno pažljivo moraju pažljivo da se prouče sve indicije a toga u obrazloženju zabrane nema", saopštio je Kozlovski.

Portparol Mazovjeckog vojvodstva Iveta Bjali kazala je za poljske medije da vlasti u Varšavi moraju ponovo da razmotre prijavu tog okupljanja poljskih ekstremnih nacionalista, a takodje da dogovore precizno i trasu pohoda.

Nacionalno radikalni blok prijavio je demonstracije "Poljaci protiv izbeglica" za subotu u centru Varšave uz učešće oko 2.000 ljudi, a do sada se na društvenim mrežama prijavilo čak 50.000 učesnika.

Varšava je protest, medjutim, bila zabranila zbog osnovane sumnje da će i na njemu poljski ekstremni nacionalisti uzvikivati ksenofobne, rasističke i antiislamske parole sa svojih sajtova i društvenih mreža koje spadaju već u krivična dela pozivanja na rasnu i versku mržnju.

XS
SM
MD
LG