Dostupni linkovi

Šef vlade Sjeverne Irske podnio ostavku


Šef vlade Sjeverne Irske Piter Robinson podnio je danas ostavku i povukao ministre iz svoje stranke iz koalicione protestantsko-katoličke vlade, prenosi BBC.

Robinson, lider protestanske Demokratske unionističke partije, ranije je najavio ostavku ministara iz te probritanske stranke ako ne bude odlaganja sednice severnoirskog parlamenta zbog navoda da teroristička organizacija Irska republikanska armija (IRA) i dalje postoji.

Koaliciona vlada protestanata i katolika predstavlja osnovu istorijskog mirovnog sporazuma za Severnu Irsku iz 1988. godine i njen pad bi mogao da dovede do vraćanja direktne britanske uprave nad Severnom Irskom.

Politička kriza je izazvana ubistvom bivšeg člana IRA Kevina Megina Starijeg u Belfastu prošlog mjeseca i procjene policije da su članovi IRA umešani u ubistvo.

Tenzije su dodatno podignute kada je zbog ubistva uhapšen istaknuti član glavne irske katoličke stranke Šin fejn, Bobi Stori.

Britanski premijer Djevid Kameron veoma je zabrinut zbog političke krize u Sjevernoj Irskoj, saopštio je danas njegov portparol.

XS
SM
MD
LG