Dostupni linkovi

Crna Gora ima dovoljno kapaciteta za prihvat izbjeglih


Crna Gora ima dovoljno kapaciteta da riješi pitanja priliva izbjeglica, rekao je direktor crnogorske Uprave za zbrinjavanje izbjeglica Željko Šofranac.

Ministarstvo rada i socijalnog staranja Crne Gore saopštilo je da je preduzelo niz mjera radi proširenja kapaciteta za zbrinjavanje azilanata.

Poseban akcenat stavljen je na ispunjavanje standarda koji odgovaraju potrebama ranjivih grupa, navodi se u saopštenju Ministarstva pri kojem djeluje Uprava za zbrinjvanje izbjeglica.

Šofranac se danas sastao sa šefom jedinice za upravljanje migracijama za područje Mediterana Đulijom Falzoi koja je ukazala na spremnost Međunarodne organizacije za migracije(IOM) da pruži podršku Crnoj Gori.

Ona je naglasila da dosadašnja iskustva IOM-a u Italiji mogu biti od velike pomoći, ukoliko Crnu Goru zadesi povećani priliv migranata.

Prema njenim riječima, postoji spremnost IOM-a da se razmijene dosadašnja iskustva, ne samo u predviđanju budućih događaja već i u načinu tretiranja migranata s obzirom na to da velika većina dolazi iz ratom zahvaćenih područja.

Inače Crveni krst Crne Gore danas je objavio žiro račun na kojem građani mogu uplatiti novac za pomoć izbjeglicama.

Prije sedam dana Islamska zajednica u Crnoj Gori takođe je aplovala na građane da sakuplaju pomoć za koleone izbjeglica sa Bliskog istoka i Afrike koji bježeći od ratova i progona dolaze na evropsko tlo.

XS
SM
MD
LG