Dostupni linkovi

Policajac Redžep Arifi biće nagrađen za humanost


Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović najavio je da će nagraditi policajca Redžepa Arifija čija je fotografija na kojoj grli dječaka iz Sirije objavljena u svjetskim medijima.

Stefanović je danas primio Arifija u Palati Srbija i na konferenciji za novinare rekao da je Arifi u trenutku kada su se ljudska humanost i pažnja u okruženju izgubili, pokazao ljudskost, humanost i lijepo i pristojno lice srpske policije.

Policajac iz Preševa Redžep Arifi objasnio je novinarima da je tog dana kada je snimljena fotografija bio u redovnoj patroli u selu Miratovac, prvom odredištu imigranata po izlasku iz Makedonije.

On je naveo da je dijete uzeo u naručje, jer je tog dana bila velika gužva. Primijetio je da je majka umorna, a dječak je plakao.

Fotografiju Arifija sa sirijskim dječačićem u naručju najprije je sinoć na Twitteru objavila novinarka BBC Maneevan Rana, uz prateći tekst: "Sirijci su puni hvale o srbijanskoj policiji. Kažu da su policajci dobri i da su prvi koji se prema njima ne ponašaju kao da su životinje".

Nakon što se fotografija munjevito raširila po društvenim mrežama Facebooku i Twitteru, novinarka je postavila još nekoliko fotografija Arifija sa djetetom.

XS
SM
MD
LG