Dostupni linkovi

Istraga protiv snimateljke koja je šutirala izbjeglice


Foto: Rojters
Foto: Rojters

Mađarsko tužilaštvo pokrenulo je krivičnu istragu zbog remećenja reda protiv snimateljke koja je sa kamerom u ruci snimljena kako sapliće i šutira izbjeglice koje su bježale od granične policije.

Tužilaštvo je dobilo prijave da je žena zaposlena za televizijski kanal N1 kod mjesta Reske, fizički napala nekoliko migranata, među kojima je bilo djece, rekao je za MTI zamjenik glavnog tužioca za okrug Čongrad Šandor Toro.

Opozicione stranke Demokratska koalicija (DK) i Dijalog za Mađarsku (PM) podnijele su krivične prijave protiv snimateljke, dok je iz televizije N1 saopšteno da je ona otpuštena i da smatraju "slučaj zatvorenim".

"U sklopu istrage, zvaničnici će, takođe, ispitati da li postoji osnov za...ozbiljnija krivična djela", kazao je Toro.

Na snimku koji se proširio Internetom, snimateljka Petra Laslo je uhvaćena kako sapliće čovjeka koji trči sa djetetom u rukama, a zatim šutira drugo dijete koje trči kod mjesta Reske blizu granice sa Srbijom.

Naknadno je objavljeno da je ona radila za televiziju N1, stanicu blisku ekstremno desničarskoj stranci Jobik.

Stranica na Facebooku naslovljena "Zid srama" sa slikama, video snimcima i komentarima incidenta, do danas je dobila više od 30.000 lajkova.

"Ovo su šokantne slike. Vi ste dio novinske agencije. Svojom rukom snimate, a nogom povrjeđujete nekog", rekla je Aniko Bakonji iz mađarskog Helsinškog komiteta, dodajući da "to nikako nije bilo slučajno".

Laslo se za sada nije javno oglasila povodom incidenta.

XS
SM
MD
LG