Dostupni linkovi

Sirija: Pobunjenici zauzeli vojni aerodrom


Sirijski pobunjenici ubili su 56 pripadnika vojnih snaga predsjednika Bašara al Asada i zauzeli glavnu vazduhoplovnu vojnu bazu Abu al Duhur u provinciji Idlib.

Ekstremna Al Nusra Front zauzela je važan vojni aerodrom čime je završena dvogodišnja opsada pošto su se u srijedu, 9.septembra sirijske vladine snage povukle iz svog posljednjeg velikog uporišta u provinciji (guvernatu) Idlib koja se graniči sa Turskom, saopštila je Sirijska opservatorija za ljudska prava.

Sirijska opservatorija za ljudska prava saopštila je da je ubijeno 56 sirijskih vojnika, na desetine se vode kao nestalo, a oko 40 je zarobljeno, prenijela je agencija Reuters.

Militanti Al Nusra Fronta potvrdili su da su preuzeli veliku sirijsku vazduhoplovnu vojnu bazu čime je okončana opsada garnizona koji je kontrolisao vojni aerodrom u provinciji Idlib.

Ta Al Kaidina grupa u Siriji, postavila je slike na Twitteru, 15 sirijskih vojnika koji su "u rukama mudžahedina", dodaje AFP.

Pobunjenici su takođe postavili slike helikoptera i aviona napuštenih na pisti te vazduhoplovne baze sa ekstremistima koji su pozirali u vazduhoplovima sa uzdugnutim rukama i pozdravom - pobjeda.

Sudbina ostalih nestalih vojnika ostala je nejasna, naveo je direktor Opsevatorije Abdel Rahman koji je dodao da je sada cijela severozapadna provincija Idlib pod kontrolom Al Nusra Fronta i drugih sirijskih pobunjeničkih grupa.

XS
SM
MD
LG