Dostupni linkovi

EP podržao Junkerov plan za izbjeglice


Poslanici Evropskog parlamenta danas su velikom većinom glasova podržali plan o obaveznom prihvatu izbjeglica koji im je u srijedu predstavio predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker (Jean Calude Juncker).

Za rezoluciju podrške Junkerovom planu glasalo je 432 poslanika, 142 je bilo protiv, a 57 uzdržano.

Poslanici traže visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i bezbednost Federika Mogerini (Federica Mogherini) što prije sazove međunarodnu konferenciju o izbjegličkoj krizi, kako bi se što više zemalja uključilo u njeno rješavanje.

Junkerov plan predviđa raspoređivanje oko 160.000 izbjeglica, koji se trenutno nalaze na teritoriji Grčke, Italije i Mađarske, u druge članice EU, kako bi se teret prihvata izbjeglica što ravnomjernije rasporedio.

Svakoj od zemalja članica određena je kvota izbjeglica koju mora da primi, izračunata na osnovu veličine, naseljenosti, stanja privrede i brojem dosad primljenih izbjeglica zemlje domaćina.

Ukoliko plan podrže i zemlje članice EU, čiji predstavnici tek treba da se izjasne o njemu, prihvat izbeglica bio bi obavezan za sve.

I pored toga što ga podržavaju Francuska i Nemačka, za sada nije izvesno da će plan biti prihvaćen, jer mu se oštro protivi grupa istočnoevropskih zemalja, Mađarska, Rumunija, Češka koje ne žele da im se nameće koliko će izbjeglica primiti.

XS
SM
MD
LG