Dostupni linkovi

EU komesar : Malo vjerovatno da među izbjeglicama ima terorista


Kriza sa izbjeglicama koja potresa Evropu dovoljno je veliki izazov sama po sebi i ne treba je miješati sa terorizmom, smatra koordinator Evropske unije za borbu potiv terorizma Žil de Keršov (Gilles de Kerchove).

De Keršov je u intervjuu za Euraktiv Češka rekao da bi bila velika greška miješati dva velika izazova EU - migrantsku krizu i terorizam, s obzirom da Islamska država Iraka i Levanta (ISIL) ili Al Kaida ne moraju da šalju svoje članove sa tražiocima azila.

"Postoji mnogo ljudi rođenih u Evropi koji nemaju kontakte sa terorističkim organizacijama, nisu putovali u inostranstvo, ali su se radikalizovali preko interneta", obrazložio je De Keršov svoj stav da među migrantima teško da ima terorista.

Na pitanje o onima koji su bili u borbama u inostranstvu, De Keršov je odgovorio da je oko 5.000, ako ne i više, evropskih građana otišlo u Siriju i Irak.

"Da sam ja lider Islamske države, pre bih uzeo Belgijanca, Francuza ili Holanđanina koji se borio u inostranstvu i koji ima validna dokumenta neprimijećena od strane službi bezbijednosti i onda ga vratio u Evropu posle obuke. Zašto bi ga infiltrirao među tražioce azila?", pita se De Keršov.

Za ogroman izazov izbjegličke krize za Evropu De Keršov kaže da za početak treba odgovoriti na humanitarnu krizu.

"To je prvi prioritet i Evropa mora da poštuje svoje vrednosti i obaveze prema Ženevskoj konvenciji. Moramo da pomognemo ljudima koje muči jedna od najvećih kriza do sada. Tim ljudima prijeti opasnost da budu ubijeni, da im odsjeku glavu, siluju ih ili muče", upozorio je De Keršov.

XS
SM
MD
LG