Dostupni linkovi

Kosti u južnoafričkoj pećini otkrivaju novog čovjekovog pretka


Naučnici su danas predstavili otkriće do sada nepoznatog praistorijskog člana ljudske vrste, čiji su brojni ostaci pronađeni u jednoj pećini u Južnoj Africi.

Fosilizovane kosti pronađene su u jako dubokoj i teško pristupačnoj pećini blizu Johanesburga, na bogatom arheološkom lokalitetu poznatom pod imenom "Kolijevka čovječanstva" koje je uvršteno u svjetsku baštinu UNESCO-a.

"Oduševljen sam što mogu da vam predstavim novu vrstu ljudskog roda", rekao je na konferenciji za štampu blizu lokaliteta Li Berger, istražitelj sa Univerziteta Vitvatersrand u Johanesburgu.

Novootkriveno stvorenje ima iznenađjuću mješavinu karakteristika, jedne su više čovjekolike a druge više primitivne, i neki stručnjaci nazvali su otkriće "bizarnim" i "čudnim".

Istraživači su nazvali to stvorenje Homo naledi, što odražava homo evolucionu grupu, koja uključuje moderne ljude i najbliže izumrle pretke čovjeka, i riječ za zvijezdu na lokalnom jeziku sesoto. Fosili su nađeni u sistemu pećina koji se zove Izlazeća zvijezda.

Berger koji je predvodio radove, rekao je da anatomija Homo naledija ukazuje da je živeo u samim počecima ili na samom početku nastanka roda Homo, što bi značilo da je ta vrsta stara oko 2,5 do 2,8 miliona godina. Same kosti koje su nađene su možda novijeg datuma, rekao je on.

Naučnici su 2013. i 2014 iskopali 1.550 kostiju koje su dijelovi najmanje 15 individua, među kojima su bebe, mladi ljudi i stariji ljudi. Svi imaju homogenu morfologiju ali kosti još nisu datirane.

Oktriće ima neke ključne nepoznanice, prije svega koliko su stare kosti i kako su dospele u taj vrlo nepristupačan dio pećine.

Stvorenje koje je očigledno hodalo uspravno ima mješovite crte. Njegove ruke i noge izgledaju kao da pripadaju rodu homo, ali ramena i mali mozak više podsjećaju na njegove više majmunolike pretke, naveli su istraživači.

Naučnici su objavili otkriće danas u naučnom časopisu eLife i na konferenciji za štampu u Južnoj Africi u Mgalisburgu, kod lokaliteta.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG