Dostupni linkovi

Gabriel: Plan Brisela o izbjeglicama kap u okeanu


Njemačka, predvodnica velikodušne politike prihvata izbjeglica, saopštila je danas da je od početka godine zabilježila 450.000 izbeglica, od čega 37.000 samo u prvoj sedmici septembra.

"To jasno ukazuje da je raspodjela 160.000 izbeglica u Evropi samo prvi korak ukoliko želimo da ostanemo srdačni. Možemo raći i da je to samo kap vode u okeanu", istakao je vicekancelar Zigmar Gabriel (Sigmar Gabriel).

Njemačka ove godine očekuje 800.000 tražilaca azila, što je rekord u Evropi i četiri puta više nego prethodne godine.

Berlin je, kao i Pariz, zato zdušno pozdravio nastup predsjednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera (Jean Claude Juncker), koji je juče zatražio od Evropljana "hrabrost" i "humanost", kao i dogovor već sljedeće sedmice o raspodjeli 160.000 izbeglica.

Neke su zemlje, poput Mađarske, čiji je odnos prema izbjegličkoj krizi već ozloglašen, odmah iskazale negativan stav prema incijativi za zajedničku gostoljubivost.

Mađarska vojska tako je nastavila sa vojnim manevrima na jugu zemlje da bi se pripremila za enventualnu misiju kontrole granica sa Srbijom nakon što ovog mjeseca stupi na snagu novi zakon koji to omogućava.

"Naš posao je da uradimo sve da bi se Mađarska odbranila", izjavio je za televiziju general Tibor Benko.

Kvotama za raspodjelu izbjeglica usprotivila se i vlada Češke.

Problemi se međutim bilježe i na sjeveru Evrope, pa je tokom prethodnih dana u centru pažnje bila Danska, koja je blokirala put izbjeglicama, da bi danas objavila da ih više neće sprječavati da odu u Švedsku i u druge nordijske zemlje.

Danska željeznička kompanija DSB takođe je saopštila da je u izvjesnoj mjeri nastavljen željeznički saobraćaj između Njemačke i Danske.

Na ovaj korak Danska se odlučila zbog sve većeg broja izbjeglica koje dolaze iz Njemačke, a odbijaju da se prijave za azil u Danskoj, jer žele da odu u Švedsku, Finsku i Norvešku, dok su danske vlasti inicijalno insistirale da se migranti moraju registrovati u toj zemlji.

Od nedjelje je prema podacima vlasti najmanje 3.200 migranata ušlo u Dansku, a oko 400 je zatražilo azil, dok su mnogi rekli da žele da odu u Švedsku, Norvešku ili Finsku jer tamo imaju rodbinu ili veruju da su uslovi za tražioce azila bolji.

XS
SM
MD
LG