Dostupni linkovi

Vrtići i škole u Federaciji BiH stupaju u štrajk upozorenja


Čalnice Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH, kao i Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja BiH, donijeli su Odluku o organiziranju Štrajka upozorenja u svim predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama na području FBiH. Glavni razlog organizovanja štrajka je solidarnost sa kolegama iz Unsko-sanskog kantona koji su generalnom štrajku već dvije sedmice.

Kako je rekao Selvedin Šatorović, predsjednik Upravnog odbora SSOOIO FBiH, njihove kolege u USK nisu dobili platu dva mjeseca, regres za 2014. godinu, a određene naknadne i posmrtnice kasne i tri godine.

"Kolege iz USK traže isplatu plata i naknada, depolitizaciju obrazovanja, ukidanje opisnog ocjenjivanja i prebacivanje obrazovnog sistema na nivo FBiH. Želimo da kroz ovaj štrajk riješimo probleme egzistencijalne prirode i ukažemo na sve probleme obrazovnog sistema. Iskoristit ćemo štrajk i da pozovemo Federalno ministarstvo obrazovanja, Vladu FBiH i kantonalna ministarstva obrazovanja da počnemo pregovore o kolektivnom ugovoru i dogovorimo cijenu rada koja neće pogađati dostojanstvo radnika, već će omogućiti normalnu egzistenciju", rekao je Šatorović na današnjoj konferenciji za novinare koja je održana u Domu sindikata u Sarajevu.

XS
SM
MD
LG