Dostupni linkovi

Potvrđena optužnica protiv Nasera Orića


Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine saopštilo je da je Sud BIH u cijelosti potvrdio optužnicu protiv bivšeg zapovjednika Armije BiH na području Srebrenice Nasera Orića.

Optužnicom, koja je podignuta krajem avgusta ove godine, Naser Orić i Sabahudin Muhić se terete da su tokom rata i oružanog sukoba između Armije RBiH i Vojske Republike Srpske (VRS), na području Srebrenice i Bratunca, u svojstvu zapovjednika i pripadnika snaga Armije RBiH, postupali protivno odredbama Međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija.

U optužnici se navodi da su optuženi tokom 1992.godine u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac, počinili ubistvo tri zarobljenika srpske nacionalnosti. Optuženi se zbog toga terete za krivično djelo - ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Podsjetimo Orić je uhapšen polovinom ove godine u Švajcarskoj na temelju potjernice iz Srbije, nakon čega je izručen u BiH te saslušan u tužiteljstva.

Orićevi advokati su ustvrdili da su zločini u Zalazju bili predmet haške optužnice protiv Orića, a potom i oslobađajuće presude na Haškom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

Orić je, nakon što je prvo proglašen krivim na Haškom sudu, oslobođen krivice 2008.godine nakon žalbenog postupka. Žalbene sudije su naime ocijenile kako za zločine u Zalazju nema dovoljno dokaza za utvrđivanje Orićeve odgovornosti.

XS
SM
MD
LG