Dostupni linkovi

U toku strukturalni dijalog o pravosuđu BiH i EU


U Briselu se održava ministarski sastanak u okviru strukturalnog dijaloga o pravosuđu između EU i BiH, čiji je domaćin evropski komesar za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johanes Han.

Na sastanku učestvuju ministri pravde Republike Srpske Anton Kasipović, BiH Josip Grubeša, Federacije BiH Mato Jozić, predsjednik Pravosudne komisije Brčko distrikta Safet Pizović, te predstavnici Evropske komisije.

Kasipović je ranije izjavio da je Republika Srpska za nastavak strukturalnog dijaloga o reformi pravosuđa u BiH koncipirala zakonsko rješenje o nadležnosti Suda BiH.

"Nadležnost Suda BiH trebalo bi propisati na procesuiranje predmeta koja proizilaze iz zakona usvojenih na nivou BiH. Svaki drugačiji pristup je donosio niz problema", rekao je Kasipović.

On je dodao da će iz rješenja nadležnosti Suda BiH proizaći i ostala pitanja, a to su rad na Zakonu o Tužilaštvu BiH, Zakonu o izvršenju krivičnih sankcija, Krivičnom zakonu.

Portparol Evropske komisije Maja Kocijančič izjavila je ranije Srni da je današnji ministarski sastanak, kao i prethodni održan 13. jula u Sarajevu, važna prilika da se razmotre dosadašnji rezultati, kao i napredak u pitanjima koja čine srž ovog dijaloga.

Ona je podsjetila da je na prethodnom sastanku u Sarajevu dogovoreno da bude nastavljen i intenziviran rad u okviru strukturalnog dijaloga o pravosuđu, te da se fokus usmjeri na ključne stavke koje se odnose na slučajeve ratnih zločina i institucionalnu reformu pravosuđa na nivou BiH.

XS
SM
MD
LG