Dostupni linkovi

Keri: SAD se obavezale da prihvate više izbeglica


Američki državni sekretar Džon Keri izjavio je da se SAD zalažu za povećanje broja izbeglica koje će prihvatiti, dok se evropski saveznici te države bore da smeste desetine hiljada izbeglica koje beže iz Azije i Afrike.

Prema njegovim rečima, američki predsednik Barak Obama jasno je stavio do znanja da SAD žele da preuzmu vodeću ulogu kada su u pitanju humanitarni problemi.

"Trudimo se da sagledamo broj kojim konkretno možemo rukovoditi uz poštovanje prema krizi u Siriji i Evropi", rekao je on.

Keri, koji se sastao sa članovima Predstavničkog doma i pravosudnim odborom Senata, nije detaljnije govorio o dodatnom broju izbeglica koje su SAD spremne da prihvate. SAD obećale su da će pomoći evropskim saveznicima usled izbegličke krize.

Sekretar za štampu Bele kuće, Džoš Ernest rekao je u utorak da Obamina administracija razmatra "spektar pristupa" za pomoć savezicima SAD koji su suočeni sa talasom izbeglica i migranata iz Azije i Afrike.

Upitan direktno da li Obamina administracija oseća odgovornost da podeli evropski izbeglički teret, Ernest je istakao dosadašnju američku podršku koja obuhvata četiri milijarde dolara humanitarne pomoći i konstantne diplomatske aktivnosti za mirno rešavanje sukoba u Siriji.

Ranije ove nedelje kandidatkinja za predsedničku nominaciju Hilari Klinton, Kerijeva prethodnica na mestu državnog sekretara, pozvala je na "usaglašeni globalni napor" za pomoć izbeglicama.

XS
SM
MD
LG