Dostupni linkovi

Zbog duga "Andrićgrada" Kusturici prijeti zaplijena imovine


Firma "Andrićgrad" u većinskom vlasništvu Emira Kusturice mora da plati 1,2 miliona KM poreza na dodatnu vrijednost, jer je utvrđeno da su zgrade u „Andrićgradu“ pored Višegrada izgrađene bez građevinske dozvole, potvrđeno je u Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH.

Inspektori Uprave za indirektno oporezivanje u posljednjoj kontroli otkrili su da je "Andrićgrad" d.o.o Višegrad neosnovano prikazivao odbitak ulaznog PDV-a za izgradnju „Andrićgrada“, što nije mogao uraditi jer za izgrađene objekte nije imao potrebnu dokumentaciju poput građevinske dozvole.

Firma "Andrićgrad" se nalazi i na 77. mjestu liste najvećih dužnika PDV-a Uprave za indirektno oporezivanje s dugom koji danas iznosi 1.255.521,55 KM. Iznos duga se svakog dana mijenja zbog obračuna zateznih kamata tako "Andrićgrad" trenutno ima glavni dug od 1.068.369,55 KM i zatezne kamate od 187.152,00 KM.

"Dug je utvrđen u kontroli koja je obuhvaćala kontrolni period od decembra 2012. do decembra 2014. godine. Najvećim dijelom dug se odnosi na osporeno pravo na odbitak ulaznog PDV-a iz razloga nepostojanja građevinskih dozvola za izgradnju objekata", potvrdio je za banjalučki portal "Capital" načelnik Odjeljenja za komunikacije Uprave za indirektno oporezivanje BiH Ratko Kovačević.

"Andrićgrad" trenutno ima šest aktivnih računa kod komercijalnih banaka gdje su u toku provjere o visini sredstava koja bi mogla biti oduzeta radi namirenja duga po osnovu PDV-a.

Također, svim nadležnim institucijama su proslijeđeni zahtjevi za provjeru pokretne i nepokretne imovine.

Izdato je i Rješenje o zabrani otuđenja vozila u vlasništvu pomenutog obveznika, a kako budu pristizale ostale informacije UIO će u skladu sa svojim nadležnostima postupati u postupku prinudne naplate, rekao je Kovačević.

XS
SM
MD
LG