Dostupni linkovi

Stoltenberg: NATO uznemiren pojačanim prisustvom Rusije u Siriji


Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas u Pragu da je uznemiren vestima o pojačanom vojnom prisustvu Rusije u Siriji, a povodom izbegličke krize poručio da to zahteva hitnu reakciju Evropske unije, dok će se NATO usredsrediti na pomoć i stabilizaciju zemalja koje su izvor tog talasa izbeglica.

"Uznemiran sam vestima o pojačanom vojnom prisustvu Rusije u Siriji. Ne znam da li to doprinosi rešavanju sukoba", kazao je Stoltenberg na konferenciji za novinare nakon susreta sa češkim premijerom Bohuslavom Sobotkom i poručio da bi u Siriji sada svi trebalo da se usredsrede na diplomatsko političko rešenje krize.

Stoltenberg i Sobotka složno su ocenili da izbeglička kriza nije stvar NATO, već Evropske unije.

"Izbeglička kriza iziskuje hitnu reakciju EU. NATO se koncentriše na rešavanje uzroka krize i stabilizaciju zemalja iz kojih je potekla ta kriza. Nastojimo da obezbedimo stabilnost a da ne moramo uvek da šaljemo vojne trupe", kazao je Stoltenberg.

I Sobotka, kao i Stoltenberg, odbio je apele nekih čeških zvaničnika, pre svega vicepremijera Andreja Babiša da NATO krene u borbu protiv krijumčara izbeglica i da trupe NATO obezbede spoljnu šengensku granicu.

"Neophodno je da pravimo razliku kakvu ulogu ima NATO, a kakvu EU. Regulisanje migracije u Evropi nije uloga NATO", kazao je češki premijer.

XS
SM
MD
LG