Dostupni linkovi

Hilari Klinton: Vojna akcija protiv Irana ako prekrši dogovor


Kandidatkinja za predsednicu SAD Hilari Klinton danas je poručlila da kao predsednica "neće oklevati" da pokrene vojnu akciju da zaustavi Iran da dobije nuklearno oružje.

Favoritkinja za predsedničku nominaciju Demokratske stranke i bivša država sekretarka, predstavljajući sebe kao ključnog igrača u pregovorima koji su doveli do istorijskog sporazuma o iranskom nuklearnom programu, rekla je da je taj dogovor deo šire strategije za Bliski istok, ali i dodala da to nije korak ka normalizaciji odnosa.

"Treba da previdimo da će Iran biti test za sledećeg predsednika", rekla je ona u govoru na jednom institutu u Vašingtonu.

Klinton je rekla da Iranci žele da vide koliko mogu da izvrdaju pravila, ali da to neće moći kada ona bude u Beloj kući i da je moguća vojna akcija ako dođe do kršenja sporazuma.

"Iranci i svet treba da razumeju da ćemo odlučno delovati ako bude potrebno. Kao predsednica, preduzećui sve neophodne akcije da zaštitim SAD i njene saveznike", rekla je Klinton.

Ona je istovremeno naglasila da bi odbacivanje tog sporazuma dovelo do međunarodne izolacija SAD.

"Nekoliko republikanaca se razmeće da će pocepati sporazum 2017. (kada počinje mandat sledećeg predsednika)", rekla je Klinton i dodala "to nije liderstvo, to je nepromišljeno".

XS
SM
MD
LG