Dostupni linkovi

Novi ambasador BIH u Srbiji predao akreditive Nikoliću


Novoimenovani ambasador BiH u Srbiji Lazar Mirkić predao je akreditive predsjedniku Srbije Tomislavu Nikoliću, ističući da specijalne paralelne veze koje Srbija ima sa Republikom Srpskom nisu smetnja za saradnju Sarajeva i Beograda, već put kojim se mogu unaprijediti odnosi dvije zemlje.

Mirkić je naglasio da je za BiH izuzetno važan principijelni stav o poštovanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH, kao i da BiH pitanje Kosova smatra unutrašnjim pitanjem Srbije.

On je naveo da BiH nije priznala nezavisnost Kosova i naglasio da ova zemlja podržava briselski dijalog pod okriljem EU, te da će pozdraviti svaki postignuti dogovor.

Mirkić je istakao da razmjena posjeta najviših zvaničnika Srbije i BiH treba biti nastavljena i ocijenio da će planirana posjeta Nikolića Sarajevu biti snažna poruka da BiH i Srbija imaju iste ciljeve za budućnost.

On je dodao da će predstojeća zajednička sjednica Vijeća ministara BiH i Vlade Srbije biti prilika da se napravi presjek bilateralnih odnosa, ispitaju nove mogućnosti saradnje i ucrta pravac budućih zajedničkih aktivnosti.

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić poručio je da će Srbija nastaviti snažno da podržava sve aktivnosti koje doprinose prevazilaženju razlika i problema do kojih je došlo u zajedničkoj istoriji Srbije i BiH.

XS
SM
MD
LG