Dostupni linkovi

U Briselu sjutra sastanak o pravosuđu između EU i BiH


Komesar Evropske unije za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johanes Han sutra će u Briselu biti domaćin ministarskog sastanka o pravosuđu u okviru strukturalnog dijaloga o pravosuđu između EU i BiH, potvrdila je Srni portparol Evropske komisije Maja Kocijančič.

"Komesar Han je pozvao sutra u Brisel ministre pravde BiH Josipa Grubešu, Republike Srpske Antona Kasipovića, Federacije BiH (FBiH) Matu Jozića i predsjednika Pravosudne komisije Brčko distrikta Safeta Pizovića na ministarski sastanak o pravosuđu u okviru strukturalnog dijalog EU - BiH", rekla je Kocijančičeva.

Ona je podsjetila da su 13. jula u Sarajevu učesnici sastanka dogovorili da se nastavi i intenzivira rad u okviru strukturalnog dijaloga o pravosuđu, te da se usmjeri na ključne stavke koje se odnose na slučajeve ratnih zločina i institucionalnu reformu pravosuđa na nivou BiH.

"Nakon četiri godine postojanja strukturalni dijalog o pravosuđu dao je brojne rezultate i pomogao u premošćavanju suprotnih stavova o ključnim institucionalnim reformama", navela je Kocijančičeva.

Ona je dodala da predstojeći ministarski sastanak, u kontinuitetu sa sastankom koji je održan u julu u Sarajevu, predstavlja važnu priliku da se razmotre dosadašnji rezultati, kao i put naprijed u pitanjima koja čine srž ovog dijaloga.

XS
SM
MD
LG