Dostupni linkovi

Saslušani posljendji svjedoci u slučaju Bosnić


Halida Čoralić, svjedok odbrane Huseina Bosnića optuženog za javno podsticanje na terorističke aktivnosti, izjavila je danas da je njen sin Nermin Šabić bez ičijeg nagovora sam otišao na sirijsko ratište, gdje je poginuo.

"Nikome nije rekao da će ići u Siriju. To je i od mene krio. Kada je otišao, jednom mi se javio. Tada je kazao da je otišao jer neće nikome da bude na teretu. Kasnije mu se pridružila žena sa troje djece, a četvrto mu se tamo rodilo", rekla je Čoralićeva.

Ona je negirala tvrdnju bivšeg supruga Ekrema Šabića koji je tokom svog svjedočenja u Sudu BiH optužio Bosnića da je Nerminu dao novac za odlazak u Siriju.

Čoralićeva je potvrdila da su u Siriju prije Nermina otišli "neki ljudi", te da je "ranije čula da je jedan poginuo".

Tužilaštvo tereti Bosnića da je 2013. i 2014. godine, kao pripadnik selefijske zajednice organizovane radi propagiranja i širenja islamskog radikalizma u BiH i regionu, svjesno, sa pozicije vjerskog autoriteta, javno podstrekivao druge da se priključe terorističkim organizacijama.

Optužen je za podsticanje na terorističke aktivnosti u vezi sa krivičnim djelima vrbovanje radi terorističkih aktivnosti i organizovanje terorističke grupe.

Suđenje se nastavlja u srijedu, 16. septembra, kada bi trebao biti saslušan zaštićeni svjedok Tužilaštva BiH, čime bi bio okončan dokazni postupak u ovom predmetu.

XS
SM
MD
LG