Dostupni linkovi

Avramopulos: Azilante sa Balkana što prije vratiti


Evropski komesar za migraciju i unutrašnje poslove Dimitris Avramopulos snažno je danas podržao ideju o stvaranju zajedničke evropske liste "sigurnih" zemalja i založio se da se azilanti iz zemalja sa te grupe što prije vrate kućama.

"Mislim prije svega na azilante sa Zapadnog Balkana i iz Turske", rekao je Avramopulos novinarima u Strazburu, dodajući da jedna petina, odnosno oko 100.000 od oko pola miliona zahtjeva za azil koji su primljeni ove godine, otpada na građane država Zapadnog Balkana.

On je na konferenciji za medije koju je održao zajedno sa potpredsjednikom Evropske komisije Fransom Timermansom i šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini podvukao da oni koji nemaju prava da ostanu u EU treba što prije da budu vraćeni putem programa readmisije.

"To će osloboditi kapacitete za one kojima je pomoć stvarno potrebna", kazao je on.

Mogerini je podsjetila na jutrošnji govor predsednika EK Žan-Klod Junkera u kome je on, izlažući plan za rješavanje izbjegličke krize, zatražio formiranje zajedničke evropske liste sigurnih zemalja, a među njih je svrstao sve formalne i potencijalne kanidate za članstvo u EU, uključujući Srbiju.

"Kao što je predsjednik Junker rekao, osoba iz tih zemalja neće automatski biti uskraćeno pravo na azil, koje je neotuđivo, nego će njihovi zahtjevi biti obrađivani po ubrzanoj proceduri", ukazala je ona.

Avramopulos je skrenuo pažnju da se sigurnim zemljama smatraju one u kojim nema ratova i progona i u kojima se poštuju ljudska prava.

"Ako dođe do masovnog kršenja ljudskih prava, mi ćemo svakako reagovati", poručio je on.

Junker je u jutrošnjem govoru rekao da će zemljama koje budu skinute sa popisa sigurnih zemalja biti zatvoren put ka evropskom članstvu.

XS
SM
MD
LG