Dostupni linkovi

Merkel predlaže raspodjelu izbjeglica bez ograničnja njihovog broja


Njemačka kancelarka Angela Merkel zatražila je od EU da postigne dogovor o proporcionalnoj podjeli izbeglica bez ograničenja njihovog broja.

Merkelova je tako otišla mnogo dalje u pokušaju da riješi problem od plana koji je nešto ranije predstavila Evropska komisija.

"Potreban nam je obavezujući dogovor o obavezujućoj raspodeli izbjeglica izmedju država članica, prema pravednim kriterijumima", rekla je Merkelova u obraćanju njemačkom parlamentu, a prenijela je agencija AFP.

"Ne možemo da kažemo da ćemo raspodeliti fiksni broj izbjeglica. Ne možemo samo da odredimo gornju granicu broja izbjeglica i da kažemo 'Baš nas briga za one iznad te granice", istakla je njemačka kancelarka.

Predsjednik Evropske komisije Jean-Kcaude Juncker predstavio je danas u Evropskom parlamentu u Strazburu novi plan za raspoređivanje izbjeglica sa ratom zahvaćenih područja Bliskog Istoka i Afrike širom EU.

Plan predviđa da zemlje članice solidarno prime ukupno 160.000 izbjeglih, koje se trenutno nalaze mahom u Grčkoj i Španiji.

U zavisnosti od veličine, bogatstva i kapaciteta, sve zemlje članice bi prema planu morale da prime izvjestan broj izbjeglih, a u naknadu bi trebalo da dobiji po 6. 000 eura po osobi iz fondova EU.

Merkelova je u parlamentu svoje zemlje istakla da bi "bio korak napred da postignemo ono što je Juncker danas predložio", ali je dodala i da izazov dublji od proste raspodjele izbeglica.

XS
SM
MD
LG