Dostupni linkovi

Juncker traži da EU prihvati još 160 000 izbjeglih


Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker predložio je danas da se u članicama EU razmjesti još 120.000 izbjeglica, pored ranije predloženih 40.000.

"Ovo mora da bude obavezujuće - 160.000 - to je taj broj. Nadam se da ćemo ovog puta svi biti tu. Ne na nivou retorike, potrebna je akcija", rekao je Juncker u obraćanju Evropskom parlamentu.

On je predložio i osnivanje fonda vrijednog 1,8 milijardi eura za pomoć afričkim zemljama.

Juncker je dodao da dolazi zima i postavio pitanje da li Unija želi da porodice provode hladne noći na željezničkim stanicama i pod šatorima.

"Nema religije, uvjerenja ili filozofije kada je riječ o izbjeglicama", rekao je predsjednik Evropske komisije.

Juncker je rekao da će Komisija predložiti listu bezbjednih zemalja i da će migranti iz tih država morati da se vrate. On je dodao da na tu listu treba uvrstiti zemlje kandidate za članstvo sa zapadnog Balkana.

"Države na listi bezbjednih zemalja moraju da znaju da, ako budu uklonjene sa liste, gube pravo da postanu članice EU", naglasio je Juncker.

On je pozvao članice EU da dozvole azilantima da se zapošljavaju.

Predsjenik EK je napomenuo da spoljne granice EU moraju biti ojačane i da će Komisija početkom 2016. godine predložiti sistem koji će omogućiti legalnu migraciju u EU.

"Mi smo kontinent koji sve više stari i u demografskom smo opadanju. Migracija mora da prestane da bude problem i da postane dobro kontrolisani resurs. Migracija mora biti legalizovana. Moramo da organizujemo legalne načine za ulazak u Evropu", rekao je predsjednik Evropske komisije Jean Claude Juncer

XS
SM
MD
LG