Dostupni linkovi

SPC peticijom traži povlačenje zakona o vjerskim zajednicama u Crnoj Gori


Srpska pravoslavna crkva (SPC) u Crnoj Gori pokrenula je potpisivanje peticije kojom traži da se povuče Nacrt zakona o vjerskim zajednicama kojim se predviđa ravnopravnost svih konfesionalnih organizacija, uključujući i Crnogorsku pravoslavnu crkvu (CPC).

Potpisivanje peticije organizovano je, kako prenose podgorički mediji, ispred hramova, u duhovnim centrima, parohijskim domovima i u drugim prostorijama koje koristi SPC u Crnoj Gori.

SPC je, osim standardnog načina obavještavanja vjernika, kampanju za podršku peticiji organizovala i putem svojih medija u Crnoj Gori, ali i na društvenim mrežama. Pomoć za povlačenje Nacrta zakona o slobodi vjeroispovijesti iz procedure zatražena je i od dijela srpske opozicije, sa čijim se predstavnicima mitropolit Amfilohije sastao 3. septembra.

Glavni razlog protivljenja SPC Nacrtu zakona o vjerskim zajednicama su odredbe koje bi sve vjerske zajednice, stavile u isti status u odnosu.

U ponedeljak je u Bijelom Polju odložena javna rasprava o Nacrtu zakona o verskim zajednicama, pošto je veća grupa prisutnih, među kojima su bili i sveštenici SPC, skandirala, vrijeđala i psovala mitropolita Crnogorske pravoslavne crkve Mihaila.

XS
SM
MD
LG