Dostupni linkovi

Mađarska razamatra postavljanje kapije na pruzi Subotica -Segedin


Mađarske vlasti razmatraju mogućnost postavljanja "kapije" na željezničkoj pruzi koja od Subotice vodi ka Segedinu, izvestila je jutros mađarska televizija M1.

Upravo je ta pruga koridor kojim izbjeglice ilegalno prelaze granicu, s obzirom da preko nje nije postavljena ograda.

Ranije je obustavljen željeznički saobraćaj između Segedina i Subotice.

Postavljanjem "kapije", kako se očekuje, izbjeglice bi bile spriječene da ilegalno prelaze, a stvorili bi se uslovi i za ponovno uspostavljanje željezničkog saobraćaja.

U mađarskom naselju Reske jutros je mirno, a i dalje pristižu nove izbjeglice, te je preko "zelene granice" sa Srbijom stiglo između 100 i 150 novih izbjeglica, navodi Televizija M1.

Sinoć poslije ponoći normalizovan je saobraćaj i na putu od Reskea do Segedina, nakon što je tokom prethodne večeri taj putni pravac bio zatvoren pošto je grupa izbjeglica pješke krenula ka Segedinu.

Prethodno je došlo do koškanja između policije i izbjeglica.

U tom incidentu je korišćen i suzavac, nakon čega je policija ubijedila izbjeglice da se autobusima vrate u sabirni centar kod Reskea, gde se obavlja njihova registracija.

Izbjeglice su tako, drugi dan za redom, probile policijski kordon kod prihvatnog centra Reske, nezadovoljni dinamikom registracije, jer zbog sve hladnijih dana žele što prije da se domognu željenih destinacija.

Tokom jučerašnjeg dana na teritoriji Mađarske registrovano je 2.770 ilegalnih prelazaka granice, a podnijeto je 14 prijava zbog krijumčarenja ljudi i četiri prijave zbog falsifikovanja dokumenata.

Najveći broj izbjeglica registrovan je na teritoriji pogranične Županije Čongrad - 2.529 izbjeglica, među kojima i 455 dece.

U Suboticu izbjeglice i dalje pristižu redovnim i vanrednim polascima autobusa iz Beograda, zatim vozovima, a uočen je i povećan broj vozila sa beogradskim taksi tablicama na ulicama Subotice.

Najveći broj izbjeglica se odmah po dolasku u Suboticu prebacuje dalje ka Horgošu i Kanjiži, pa je tako tokom jučerašnjeg dana "Suboticatrans" realizovao više desetina vanrednih polazaka do ta dva mjesta.

XS
SM
MD
LG