Dostupni linkovi

Rusija dalje šalje pomoć Siriji alternativnim rutama


Rusija će nastaviti da isporučuje humanitarnu pomoć Siriji alternativnim rutama, zaobilazeći vazdušne prostore Grčke i Bugarske, izjavio je danas zamjenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov.

"Naravno, biće pronađene alternativne rute", rekao je Rjabkov, odgovarajući na pitanje o tome šta će Moskva uraditi poslije zatvaranja bugarskog i grčkog vazdušnog koridora, prenio je TASS.

Rjabkov nije precizirao preko kojih zemlja će letjeti ruski avioni sa humanitarnom pomoći.

On je rekao da žali zbog toga što su Vašington i Brisel vršili pritisak na pojedine zemlje i zato što neke države ne ispunjavaju svoje međunarodne obaveze i ne otvaraju vazdušne koridore radi rješavanja humanitarnih problema.

Rjabkov je rekao da je međunarodna zajednica dobro upoznata sa humanitarnom situacijom u Siriji i sa patnjama i žrtvama sirijskog naroda.

On je ocijenio da je licemjerno davati verbalnu podršku naporima da se situacija popravi, dok se u praksi ometaju konkretni koraci.

Grčka je prije dva dana objavila da je od Rusije dobila obavještenje da ruski transportni avioni ubuduće neće koristiti grčki vazdušni prostor, a Bugarska je odbila da otvori vazdušni koridor za ove letove.

XS
SM
MD
LG