Dostupni linkovi

Rusija: Bugarska i Grčka da objasne zašto ne puštaju avione za Siriju


Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je u utorak zatražilo objašnjenje Bugarske zašto je zabranila ruskim avionima da preleću njenu teritoriju na putu za Siriju, i objašnjenje Grčke koja je potvrdila da razmatra uvođenje takve zabrane.

"Ako neko ima sumnji, a u ovom slučaju su to naši grčki i bugarski partneri, onda taj naravno mora i da objasni u čemu je problem", rekao je zamenik ruskog ministra inostranih poslova Mihail Bogdanov, prenela je novinska agencija Interfaks.

Bugarska, članica NATO, saopštila je danas da je krajem prošle nedelje odbila neodređenom broju ruskih aviona prelet kroz svoj vazdušni prostor zbog strahovanja Sjedinjenih Američkih Država da Moskva povećava vojnu podršku sirijskom režimu.

"Očekivalo se da ti avioni prevoze humanitarnu pomoć, ali smo imali pouzdane informacije po kojima je tovar zapravo nije bilo to", rekla je za AFP predstavnica ministra spoljnih poslova Bugarske Betina Joteva. Odluka o zabrani je doneta krajem prošle nedelje, dodala je ona, ne navodeći broj aviona na koje su odnosila. Bugarska je postupila samostalno, bez pritiska partnera iz NATO, rekla je Betina Joteva. SAD su u ponedeljak saopštile da su zatražile od Grčke da ne dozvoli prelet ruskih aviona koji prevoze teret ka Siriji. Izvor iz Ministarstva spoljnih poslova Grčke izjavio je u ponedeljak da Atina razmatra ovaj zahtev. "Činjenica da su Bugari prvi odgovorili (na zahtev Vašingtona), stvar je njihove savesti", rekao je Vladimir Djabarov, potpredsednik Odbora za inostrane poslove Saveta Federacije - gornjeg doma parlamenta Rusije.

On je zvaničnoj novinskoj agenciji TASS rekao da je Rusija poslala u Siriju "humanitarnu pošiljku" i dodao da se "ne isplati prevoziti oružje avionom". Djabarov je takođe rekao da nije veliki značaj vazdušnog prostora Grčke za ruske avione na ka Siriji, jer većina leti preko Kavkaza i Irana. U subotu je američki državni sekretar Džon Keri pozvao svog ruskog kolegu Sergeja Lavrova da bi izrazio "zabrinutost SAD" zbog mogućeg vojnog angažmana Moskve u Siriji. Lavrov je rekao Keriju da "Ruija nije nikad krila da isporučuje vojnu opremu sirijskim vlastima za borbu protiv terorizma", objavilo je rusko Ministarstvo spoljnh poslova.

XS
SM
MD
LG