Dostupni linkovi

Damask negira navode o ruskim snagama u Siriji


Sirija je negirala navode o pojačanoj pomoći Rusije i vojnoj aktivnosti ruskih trupa na tlu te zemlje.

Govoreći za televiziju Al-Manar moćnog libanskog šiitskog pokreta Hezbolah, sirijski ministar informisanja Omran Zohbi odbacio je te navode kao neosnovane, prenosi AFP.

"U tim glasinama i onome što je rečeno pre par dana nema apsolutno ničeg osnovanog", rekao je on govoreći o navodima o pojačanoj pomoći Rusije, ključnog podržavaoca sirijskog predsednika Bašara al-Asada.

Kako je istakao, na sirijskoj teritoriji "ni na kopnu, ni na moru, ni u vazduhu nema ruskih snaga niti ruske vojne aktivnosti".

On objašnjava da glasine o pojačanoj ruskoj pomoći "šire zapadne i neke arapske obaveštajne službe kako bi se stekao utisak... da Rusija direktno interveniše da bi pritisla Siriju... i da je sirijska država toliko oslabljena da joj je potrebna direktna pomoć prijatelja".

"Šta god da dođe od ruske vojske u Siriju jeste rezultat ranijih sporazuma koji su sklopljeni u prošlosti, a ne novih", precizirao je Zohbi.

On je optužio SAD i druge zemlje da pružaju "smrtonosnu pomoć oružanim terorističkim grupama" za koje kaže da su lažno predstavljene kao deo umerene opozicije.

Bela kuća je u četvrtak saopštila da prati navode prema kojima Rusija izvodi vojne operacije u Siriji, upozorivši da će bilo kakva potvrđena aktivnost biti "destabilizujuća i kontraproduktivna".

Američki državni sekretar Džon Keri rekao je svom ruskom kolegi Sergeju Lavrovu da su SAD "zabrinute" zbog, kako je naveo, ruskih vojnih pojačanja u Siriji, saopštio je Stejt department.

Moskva, s druge strane, ističe da je pomoć koju pruža Damasku uobičajena.

Rusija održava pomorsku bazu u sirijskoj luci Tartus, zahvaljujući bliskim odnosima koje je Moskva imala sa Damaskom u vreme Sovjetskog Saveza, podseća francuska agencija.

XS
SM
MD
LG